Als je in Nederland bijverdient, moet je in sommige gevallen ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit hangt af van de hoogte van je inkomsten en de aard van je werkzaamheden. Als je bijvoorbeeld een hobby hebt waar je af en toe wat geld mee verdient, hoef je je meestal niet in te schrijven bij de KVK.
Voorwaarden
Op internet circuleert het bedrag van € 8750 als de maximaal toegestane winst zonder KvK-inschrijving. Het is echter de vraag of dit wel eerlijk is. Immers, een van de voorwaarden is dat er geen structurele arbeid of inkomsten mogen zijn. Het is daarom aan te raden om je af te vragen of je niet beter een bedrijf kunt oprichten.
Verschillende criteria
Er bestaat echter geen vast bedrag dat je mag bijverdienen zonder je in te schrijven bij de KVK. Het hangt allemaal af van de omstandigheden. Als je bijvoorbeeld voor een opdrachtgever werkt en hiervoor betaald krijgt, dan moet je je meestal inschrijven bij de KVK.
Je kan ook eerst alleen een BTW nummer aanvragen voordat je inschrijft bij de KVK.
Paar tips
Bepalen of je je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel kan een uitdaging zijn. Om te helpen, zijn er verschillende criteria opgesteld waaraan je jouw activiteiten kunt toetsen. Dit artikel richt zich op de vraag of je beschouwd wordt als ondernemer voor de Belastingdienst. Indien een of meerdere van deze criteria van toepassing zijn, dan is het raadzaam om na te denken over inschrijving bij de Kamer van Koophandel:
- Je levert goederen of diensten
- Je vraagt meer geld dan wat het gekost heeft om het te maken oftewel je maakt winst
- Zaken doe je met andere mensen dan alleen familie en vrienden. Daarnaast concurreer je met anderen voor dezelfde verkopen.
- Je investeert geld en tijd in de groei van je bedrijf
- Werk je regelmatig in je eigen bedrijf of is het een eenmalige klus?
- Heb je meerdere opdrachtgevers?
- Kun je zelf bepalen wanneer en voor wie je werkt?
Hopelijk heb je hiermee antwoord op je vraag en kan je verder. Zo niet of twijfel je nog steeds? Neem dan contact op met de KVK of een boekhouder.
Hopelijk vond je deze post behulpzaam!
Graag meer tips en informatie? Kijk dan naar de andere blogposts!